facebook Pawshoot

Pestkopjes in hondenfotografie en belichting en hoe ze te vermijden 2/4 !

september 3, 2021

Overbelichting

Belichting en hondenfotografie, belichting is hoeveel licht er op de camerasensor terecht komt bij het nemen van de foto (sensor en in sommige gevallen nog film) De belichting vertaalt in hoe helder of hoe donker de uiteindelijke foto zal zijn. Hoe meer lichtinval de sensor krijgt, hoe helderder de foto zal worden en vice versa …

Wat is overbelichting in hondenfotografie en belichting

Overbelichting is het resultaat van teveel licht op de sensor (we praten met de huidige technologie alleen nog maar over de sensor niet meer over film maar het is volledig vergelijkbaar).

Overbelichte foto’s of delen van de foto zijn de delen die te veel licht kregen tijdens het belichten van de sensor en het lijkt dat de details weggevaagd zijn uit de foto (uit de overbelichte delen). Hierdoor krijg je helderwitte vlekken op je foto te zien, bij honden met een witte vacht zal je bijvoorbeeld bij overbelichting de haartjes in de vacht niet meer kunnen onderscheiden.

Wat is het geheim van correcte belichting  in hondenfotografie en belichting?

Belichting en zeker voor hondenfotografie en belichting is een creativiteit en om eerlijk te zijn is er geen correct belichting, veel hangt af van de smaak. Als je een donkere sobere mood wil weergeven in je foto ga je misschien eerder onderbelichten, wil je een heel heldere foto weergeven ga je misschien iets overbelichten. De meeste fotografen zullen zeggen dat een foto met gebalanceerde belichting een correcte belichting is. Als hondenfotograaf en afhankelijk van de mood die we willen weergeven zullen we het houden op: de correcte belichting is de belichting die voldoende detail weergeeft in het onderwerp dat we willen tonen, in ons geval de hond. Let wel het hoeft hiervoor niet de volledige hond te zijn, het kan zijn dat je de nadruk wil leggen op het snoetje, dan zal je daar een correcte belichting willen.

Tips om overbelichting te vermijden:

Begrijp de belichtingsdriehoek binnen hondenfotografie

De belichtingsdriehoek (sluitersnelheid – Diafragma – ISO) werkt met deze drie onderdelen samen en elk element van de belichtingsdriehoek zal individueel de andere impacteren. Als je de sluitersnelheid aanpast zal je de ISO of je diafragma moeten aanpassen, pas je de ISO aan zal je de sluitersnelheid of het diafragma moeten aanpassen en als laatste als je het diafragma aanpast zal je de ISO of de sluitersnelheid moeten aanpassen. Zo zie je maar dat als je 1 element aanpast je rekening zal moeten houden met de andere elementen van de belichtingsdriehoek.

Gebruik een lage ISO waarde

Hoe hoger je getal van de ISO (bijvoorbeeld 6400) hoe gevoeliger je sensor zal reageren op licht, dus bij een hoge ISO heb je veel minder licht nodig en is het risico op overbelichten (overdag) vaker voorkomend.

Durf je diafragma aanpassen

Natuurlijk gebruiken we allemaal f2.8 of nog liever 1.4 voor die mooie Bokeh of onscherpe achtergrond … Als er veel licht is kan je gerust ook een kleiner diafragma gebruiken, zorg in dit geval dat de hond iets verder van de achtergrond staat, dan krijg je nog altijd die mooie onscherpe achtergrond! Laat je niet vangen door die mooie onscherpte want overbelichte witte vacht kan je niet herstellen.

Lees je Histogram

Als je camera het toelaat (de meeste moderne toestellen, zeker systeemcamera’s wel) laten je de optie om het histogram in de zoeker te zien, maak hier gebruik van en hou in het oog dat je geen overbelichte delen hebt. De rechtse kant van het histogram is de overbelichting, als je daar een hele hoge piek hebt die buiten het kader gaat heb je overbelichte delen!

Gebruik de belichtingscompensatie

Er zullen geen toestellen meer op de markt zijn waar je geen belichtingscompensatie kan toepassen, het beroemde + en – teken op je camera … Deze functie is er niet om wat meer knopjes toe te voegen, gebruik deze functie

Toch een overbelichte vlek op de mooie witte vacht

Overbelichte delen van een witte vacht bij hondenfotografie komen bij iedereen wel eens voor, je was zo hard aan het focussen op de positie van de hond en je compositie. Dan nog sluitersnelheid in het oog houden en je diafragma oh ja mijn ISO staat nog op ISO 800 … en oeps bij thuiskomst zie je dat de hond overbelicht is.

Enkele trucjes

 • Probeer de belichting slider (photoshop-lightroom) een beetje aan te passen, let wel op dat dit effect heeft op de volledige foto
 • Beweeg de slider voor wit balans : de witbalans geeft effect op de mid-tonen voor overbelichting kan het naar links schuiven van deze slider soms helpen
 • Beweeg de hooglichten slider: Zoals de naam al doet vermoeden zal deze de meest felle lichten in jouw foto beinvloeden voor overbelichte foto’s zal je deze naar links moeten schuiven
 • Gebruik een Gradient filter waarbij je de belichting aanpast, door de gradient zal de belichting geleidelijk aan verminderen, hierdoor kan je specifiek focussen op de overbelichte delen
 • Gebruik een masker

Voorkomen is beter dan genezen

Met bovenstaande tips en tricks voor hondenfotografie en belichting kan je bij het nemen van de foto al heel veel rekening houden met de overbelichting. Wat nog belangrijker is en wat echt een vuistregel is in de hondenfotografie: Wees slim met het licht! Enkele tips:

 • Als je hond in direct zonlicht staat krijg je harde lichten en harde schaduwen
  • Plaats de hond zoveel mogelijk in schaduw
 • Staat de hond toch in direct zonlicht
  • Gebruik een paraplu om de hond in de schaduw te zetten
  • Gebruik een reflectiescherm (bijvoorbeeld witte plastic plaat) waardoor deze als softbox werkt

Tijdens het nemen van de foto

Als je tijdens het nemen van de foto bemerkt dat je foto te lichte delen gaat hebben (histogram is hier een goed hulpmiddel) dan ga je de belichtingscompensatie naar de negatieve kant draaien EV – Dit gaat er dan voor zorgen dat je camera de foto net iets minder gaat belichten waardoor je minder kans zal hebben op overbelichte delen.

Opgelet, dit werkt niet als je ISO op auto staat!

Meer informatie rond hondenfotografie en belichting ?

Mocht het je nog niet lukken, dan kan je bij ons altijd nog terecht tijdens een privé of groepsworkshop !

Volgende delen in vaak voorkomende pestkopjes:

 • Deel 3: Te donkere delen van de vacht
 • Deel 4: Mijn achtergrond is te scherp

Met onze blog posts hebben wij de intentie om jullie kleine dingen bij te leren, mocht je graag meer weten kan je altijd een workshop of een opleiding inboeken bij Pawshoot hondenfotografie. Wil je meer weten over hondenfotografie en belichting zal deze blog post je zeker al op weg helpen.

hond in heide Pawshoot hondenfotografie

hondenfotografie en belichting, hoe krijg je mooie belichting

Informatie:

Wist je al dat we momenteel hard werken aan ons boek: Pawshoot het handboek voor hondenfotografie? Hou zeker onze website en facebookpagina in het oog.

Ben je zelf hobby of professionele hondenfotograaf, sluit je dan aan in onze gezellige Facebook groep waar jong tot oud, hobby tot professionele fotograaf welkom is om door en met elkaar te leren!

Wil je graag meer weten bekijk dan ook onze cursus theorie voor hondenfotografie

Volg zeker onze facebook pagina, instagram en website voor meer blog artikelen en nieuws.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *