facebook Pawshoot

Pestkopjes in hondenfotografie en hoe ze te vermijden ! Deel 1/4

augustus 20, 2021

Color Cast / Kleur zweem in hondenfotografie

Vaak fotograferen we graag (en veel) binnen hondenfotografie wat ons nauw aan het hart ligt, nu zijn onze honden toch wel onze beste vrienden en zetten we ze maar al te graag op foto!
Elke hond heeft wel zijn kenmerkende kleuren of typische vacht waardoor elke hond toch wel net even iets anders is. In de blog post van vandaag wil Pawshoot hondenfotografie de nadruk leggen op vaak voorkomende vergissingen tijdens het fotograferen. Je kan deze tips en tricks zelf uitproberen en later zelf toepassen in één van onze workshops of tijdens de opleiding hondenfotograaf. Maar nu naar de essentie van de post …

Kleur zweem op de vacht tijdens hondenfotografie(Color Cast)

Vaak gebeurt het als we de hond op foto zetten dat de lichte vacht van de hond plotseling helemaal een andere kleur heeft op foto, een kleurzweem hangt over de vacht van de hond. Dit kan zowel in de natuur voorkomen als bij studio fotografie.

Zoals we allemaal weten vangt onze camera (of mobiele telefoon) het licht en maakt zo voor ons een mooie foto, maar waar komt die groene kleur dan ineens vandaan?

Als je hond door een mooi groen grasveld loopt is dit een prachtig zicht, de contrasterende kleuren van de lichtbruine of witte vacht steken enorm mooi af tegen het frisgroene gras. Zodra je dit opmerkt snuffel je in je rugzak en neem je de camera, Bobby zit en de hond gaat netjes zitten en poseert als een echte professional voor de camera.

Wat we niet zien door het kleine zoekertje van onze camera is dat het frisgroene gras reflectie geeft op de blinkende vacht van onze hond, dus nemen we foto na foto en Bobby is zo fier en blij dat hij mag poseren. Na enkele tientallen foto’s zetten we onze leuke wandeling weer verder.

Snel foto’s bekijken op groot scherm

Thuis gekomen, onze hond wat drinken gegeven en hij kruipt lekker in zijn mandje, voor ons het ideale moment om onze foto’s over te zetten naar de computer.

Oei, 97 foto’s dat duurt weer even, zodra ze overgezet zijn gaan we de foto’s bekijken en wat nu, overal over Bobby hangt er een groene kleur, dat is Bobby niet? Mijn camera is stuk denk ik?

Oplossen in de nabewerking

Gelukkig voor ons zijn er in de verschillende nabewerkingsprogramma’s tools of hulpmiddelen beschikbaar die ons kunnen helpen met deze kleurzweem of Color Cast te verhelpen en toch nog mooie foto’s te verkrijgen.

Dit doe je met enige ervaring in photoshop of lightroom (of andere foto-bewerkingstools zoals de gratis Photoshop variant: GIMP Klik hier voor de website) door gebruik van maskers, of de borstel en de kleurcorrectie.

We beperken ons tot photoshop en een sumiere uitleg, wil je meer weten over het gebruik van Photoshop kan je binnenkort op onze website verschillende modules Photoshop volgen. Maar je kan door middel van een masker aan te maken de hond selecteren zodat enkel de bewerkingen die je gaat uitvoeren impact hebben op jouw selectie.

Daarnaast gebruik je de laag Hue/Saturation waarmee je de groene of vaak voorkomende blauwe kleur van de hond kan verwijderen.

Kan je kleurzweem of color cast vermijden?

Voorkomen is nog steeds beter dan nadien corrigeren, het is zeker mogelijk om Color Cast of Kleurzweem te vermijden. Spijtig genoeg hebben we het niet altijd in de hand maar als we de basisregels voor hondenfotografie respecteren zal je zien dat je al vaak veel minder last zal hebben van color cast door de omgevingskleuren. Kleurzweem door het licht (vaak blauw) kan je dan weer minder goed vermijden.

Om kleurzweem of Color Cast te vermijden kan je best zorgen dat er geen harde reflectie is van de kleur waar je hond staat, bijvoorbeeld je wil foto’s nemen van je hond in het prachtige groene gras, doe dit dan niet op een plaats waar de zonnestrallen goed kunnen doorbreken maar zoek een plekje op waar de hond in de schaduw staat.

Zo heb je nog voldoende licht en zal de reflectie van het groene gras op de mooie vacht van de hond veel minder zijn of zelfs onbestaande !

Volgende delen in vaak voorkomende vergissingen:

  • Deel 2: Overbelichte delen van de vacht
  • Deel 3: Te donkere delen van de vacht
  • Deel 4: Mijn achtergrond is te scherp

Met onze blog posts hebben wij de intentie om jullie kleine dingen bij te leren, mocht je graag meer weten kan je altijd een workshop of een opleiding inboeken bij Pawshoot hondenfotografie.

Wist je al dat we momenteel hard werken aan ons boek: Pawshoot het handboek voor hondenfotografie? Hou zeker onze website en facebookpagina in het oog.

Ben je zelf hobby of professionele hondenfotograaf, sluit je dan aan in onze gezellige Facebook groep waar jong tot oud, hobby tot professionele fotograaf welkom is om door en met elkaar te leren!

Samen met onze partner Our Treasure Photography komen deze tips en tricks tot stand. wil je nog meer bijleren kan dit via onze eigen Theorie cursus

Volg zeker onze facebook pagina, instagram en website voor meer blog artikelen en nieuws.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *