facebook Pawshoot

Waarom zijn mijn foto’s onscherp

juli 30, 2021

Er kunnen vele redenen zijn waarom je foto’s onscherp zijn

De vaakst voorkomende reden moeten we zoeken bij licht. Vaak komt het voor dat je niet voldoende licht hebt of het verkeerde soort licht. Eigenlijk is daar de grootste reden al mee gezegd en zullen vele van de onscherpe foto’s hun oorzaak daar vinden, niet alleen binnen hondenfotografie. Je camera heeft licht nodig om een foto op te nemen op de sensor, het doet er hier niet toe of het de meest moderne of een oude camera is met nog filmrolletjes. Het meest benodigde ingredient van een foto is … LICHT, en ja hoor juist bij actiefoto’s of actieve honden is het net belangrijk dat dit licht aanwezig is.

Een vaak voorkomende klacht bij beginnende fotografen is :

Vele foto’s onscherp

Ook jij wil natuurlijk jouw geliefde hond; lopend, springend, duikend of vliegend door de lucht op foto zetten zoals deze foto Laat ons het dan hebben over de meest geschikte instellingen voor jouw camera en hoe licht daar aan gerelateerd is. Je camera, onafhankelijk van het model, jaar van uitgave of wat dan ook, krijgt licht op de sensor (of vroeger het filmrolletje) dit gedurende verschillende tijden, afhankelijk van je instellingen en afhankelijk van de hoeveelheid licht zal deze tijd langer duren of korter duren.

Op een heel zonnige dag kan je sluitertijd soms oplopen tot 1/4000 seconde of zelfs 1/8000ste van een seconde. Dit omdat er zoveel aanwezig licht is dat deze fractie van een seconde voldoende is om de foto in de sensor te “branden” laten we maar zeggen.
Als we rekening houden met een rennende hond kunnen we indenken dat de bewegingen die hij of zij maakt tijdens het rennen zich zeer snel opvolgen.

Welke is dan de perfecte sluitersnelheid om geen foto’s onscherp te hebben ?

We willen natuurlijk geen foto’s als deze …grrr, ik hoor al menig fotograaf zeggen: foto’s onscherp …. Verdorie weer een gemiste kans, toch komt het vaak voor dat we met onze instellingen even uit het oog verloren dat de hond TE snel beweegt om zo een perfect scherpe foto te maken. Vaak komt het voor dat onze ISO nog op 100 staat, onze instellingen vaak op Aperture (diafragma) voorkeur en omdat er onvoldoende licht aanwezig is heeft onze camera natuurlijk oog voor een correcte belichting en zet de sluitersnelheid op 1/125ste van een seconde …

Wil het nu toch niet net lukken dat onze fiere en stoere Porsche hond op deze korte tijd toch al meer beweging had dan wij dachten.

Bij Pawshoot fotografie werken we vaak op manuele stand, net om deze zaken te vermijden, na enige oefening kan iedereen dit, je kan natuurlijk ook Diafragma voorkeur behouden in je instellingen maar

bij aanvang van de shoot enkele “test” shoots doen of door je zoeker de sluitersnelheid in het oog te houden. Als de sluitersnelheid te laag is en je wil je diafragma toch op 2.8 of 1.4 houden voor die perfecte wazige achtergrond zal je de ISO omhoog moeten brengen, hierdoor is de sensor meer ontvankelijk voor licht en heeft de camera een kortere sluitertijd nodig.

Euhm … nu weten we nog niet welke sluitertijd

Ach ja, ik zou het bijna vergeten : In regel kan je nemen voor actiefoto’s dat een sluitertijd van ongeveer 1/800ste van een seconde voldoende is om de actie van de hond te bevriezen !

Natuurlijk zijn er honden die net een beetje trager (OF SNELLER) lopen en zal je soms iets korter naar
1/1000 ste (snellere hond) of 1/600ste (tragere hond) kunnen gaan waardoor je uiteindelijke foto er natuurlijk zo gaat uitzien:

Ik gebruik de juiste sluitersnelheid en toch is mijn foto nog onscherp

Natuurlijk zijn er nog factoren waar je rekening mee zal moeten houden, zoals hoe natuurlijk volg je het onderwerp, hoe staan je instellingen voor autofocus, etc …. maar daar meer over in volgende blog posts 🙂

Volg zeker onze facebook pagina, instagram en website voor meer blog artikelen en nieuws.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *